Betalingen via MT940 bestanden van Mollie verwerken

Wist je dat we tegenwoordig ook zelf een betaaloplossing aanbieden: Moneybird Online Betaalmethoden. Met Moneybird Online Betaalmethoden kun je vergelijkbare betaalmethoden aanbieden aan je klanten. Het is dus niet nodig om een externe koppeling te maken omdat Moneybird Online Betaalmethoden volledig is geïntrigeerd in Moneybird. Moneybird Online Betaalmethoden biedt ook automatische incasso aan en dit wordt allemaal automatisch verwerkt. Meer informatie over Moneybird Online Betaalmethoden vind je op Moneybird Online Betaalmethoden.

Na afloop van een maand kun je in je account bij Mollie een MT940 bestand downloaden met de transacties van de maand. Deze kun je links via 'Bank' op dezelfde manier uploaden en verwerken als je normale banktransacties. Er wordt dan een extra rekening in je administratie aangemaakt. In de MT940 bestanden van Mollie worden de betaling van de klant en de inhouding van de transactiekosten niet met elkaar verrekend, maar zijn het aparte transacties.

De bijschrijvingen koppel je aan de betreffende verkoopfactuur. De afschrijving van de transactiekosten koppel je aan de inkoopfactuur die je van Mollie ontvangt voor de transactiekosten. Als Mollie een bedrag aan je uitbetaalt, zal dit op de Mollie-rekening een afschrijving zijn en op je bankrekening een bijschrijving met hetzelfde bedrag. Deze twee transacties kun je beiden onder de categorie 'kruisposten' boeken.

Een voorbeeld van het verwerken van het MT940 bestand van Mollie

Hieronder kun je een voorbeeld lezen waarin wordt uitgelegd hoe je betalingen via Mollie kunt verwerken, wanneer je de MT940-bestanden van Mollie in je administratie importeert. Hierbij heb je voor elke factuur twee transacties, de betaling van je klant en de transactiekosten van Mollie. Daarnaast zijn er uitbetalingen, want het bedrag dat overblijft wordt op je bankrekening gestort. In dit voorbeeld wordt uitgegaan van twee betalingen via Mollie. Factuur 20180123 met een bedrag van € 75,00 en factuur 20180124 met een bedrag van € 50,00. In de MT940 bestanden van Mollie worden de betaling van de klant en de inhouding van de transactiekosten niet met elkaar verrekend, maar zijn het aparte transacties. Voor de transactiekosten van Mollie heb je ook een factuur voor gekregen met inkoopfactuurnummer M2018-0001.

De transacties toevoegen

Bij Mollie kun je op verschillende plaatsen een MT940 bestand downloaden. De verschillende MT940 bestanden hebben een andere inhoud. Voor het verwerken van de betalingen in Moneybird is het belangrijk dat je het MT940 bestand met de juiste inhoud gebruikt. Het MT940 bestand met de juiste inhoud vind je in je Mollie account bij Rapporten > Verslag > Export (rechtsbovenaan). Na afloop van de maand kun je hier kiezen voor 'Gehele maand (enkel bestand)'. Let op: Download niet de MT940 bestanden per dag, deze hebben niet de juiste inhoud.

Nadat je het MT940 bestand bij Mollie hebt gedownload, kun je het bestand in Moneybird uploaden via 'Bank' bij de toevoegen-knop.

Transacties vanuit Mollie toevoegen door MT940 bestand

Bij de eerste keer dat je een MT940 bestand van Mollie upload wordt er automatisch een rekening in je administratie aangemaakt, dit is het rekeningnummer van Mollie, dus niet je eigen rekeningnummer. Deze kun je terugvinden onder Instellingen > Bank. Hier kun je de rekening eventueel bewerken om een naam op te slaan, zodat het duidelijker is dat het om de rekening van Mollie gaat.

Rekening vanuit Mollie terugvinden

Zodra het MT940 bestand is geüpload zullen de transacties zichtbaar zijn. Er zijn drie soorten transacties:

  1. bijschrijvingen van betalingen van je klanten;
  2. afschrijvingen van de transactiekosten die Mollie in rekening brengt;
  3. afschrijvingen van de uitbetaling van Mollie naar jouw bankrekening.

De bijschrijvingen van betalingen van je klanten verwerken

Klik bij de bijschrijvingen op ‘Koppel openstaand bedrag’ en zoek je de bijpassende factuur. Bijpassende factuur zoeken

Selecteer factuur 20180123. Als je niet meteen een goede suggestie krijgt, kun je de factuur zoeken op basis van het factuurnummer. Bijbehorende factuur selecteren

Klik op ‘+ Volgende’ om de volgende transactie te verwerken. Selecteer factuur 20180124 en klik op ‘Koppel’’. Resterende bedrag koppelen aan mollie-factuur

De afschrijvingen van de transactiekosten verwerken

Voor de transactiekosten die Mollie in rekening brengt, heb je een inkoopfactuur ontvangen. Op deze factuur worden alle transactiekosten tegelijk in rekening gebracht. Op je Mollie-rekening heb je voor elke transactiekosten echter aparte afschrijvingen. De aparte afschrijving koppel je aan de inkoopfactuur van Mollie, factuur M2018-001.

De uitbetaling van Mollie verwerken

Als Mollie een bedrag aan je uitbetaalt, zal dit op je Mollie-rekening een afschrijving zijn. Op je eigen bankrekening heb je een bijschrijving met hetzelfde bedrag. Deze twee transacties kun je beiden onder de categorie "Kruisposten" boeken.

De uitbetaling van Mollie verwerken Het restbedrag van Mollie verwerken

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren