Uitbetalingen van Mollie automatisch verwerken in je administratie


Voor het automatisch verwerken van de uitbetalingen van Mollie kun je een extra koppeling tussen Moneybird en Mollie maken via Instellingen > Koppelingen > MollieOnderaan de pagina staat een schuifje 'Uitbetalingen automatisch koppelen' die je kunt activeren. 

Het verwerken van de uitbetaling werkt dan als volgt:

  • Als je 'normale' transacties van je bankrekening aan je administratie zijn toegevoegd in het tabblad Bank, zal daar ook de bijschrijving van Mollie tussen staan. 
  • Moneybird kan herkennen dat een transactie een uitbetaling van Mollie is. 
  • Moneybird vraagt automatisch bij Mollie informatie op over welke facturen er bij de uitbetaling van Mollie horen. 
  • Deze facturen worden automatisch aan de transactie gekoppeld. 

Dit kan alleen als in Moneybird bekend is dat je klant via Mollie heeft betaald. Dit is altijd het geval als je klanten de betalingen via een koppeling met Mollie hebben gedaan. 

Als je klant buiten Moneybird om heeft betaald, bijvoorbeeld in je webshop, en er daarna via een API koppeling een factuur in Moneybird is aangemaakt, kan het automatisch verwerken ook, maar is er een extra voorwaarde. Via de koppeling kan er dan eerst een betaling bij de factuur worden geregistreerd waarbij de zogenaamde ‘transaction identifier’ (een getallenreeks die begint met 'tr_') van Mollie wordt meegegeven. 

Transactiekosten verwerken

Op het moment dat je klant een factuur via Mollie betaalt via een koppeling, geeft Mollie automatisch een seintje aan Moneybird. De factuur wordt dan op ‘Betaald’ gezet. Mollie verwerkt de betaling verder en betaalt het bedrag later aan je uit. Wanneer de uitbetaling precies plaatsvindt, is afhankelijk van wat je bij Mollie hebt ingesteld.

Mollie houdt bij de uitbetaling de transactiekosten automatisch in. Je krijgt dus altijd iets minder uitbetaald dan het bedrag van de facturen die door je klanten zijn betaald. Omdat de transactiekosten worden ingehouden, is het totaal van de facturen die worden gekoppeld, hoger dan het bedrag dat je uitbetaald krijgt. Er blijft dus een verschil openstaan in het tabblad Bank. Deze transactiekosten worden in het tabblad Bank automatisch door Moneybird geboekt op de categorie 'Nog te betalen kosten'. 

Aan het begin van de volgende maand vraagt Moneybird de inkoopfactuur automatisch op bij Mollie. De factuur wordt klaargezet in het tabblad Inkomend. Je hoeft de factuur alleen te controleren en op te slaan. De factuur wordt automatisch met terugwerkende kracht gekoppeld aan de uitbetalingen van Mollie in de afgelopen maand. De tijdelijke boeking van de transactiekosten op ‘Nog te betalen kosten’ verdwijnt hiermee.

Lees ook: 


Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren