Spaarrekening ING verwerken

Bij de ING is je spaarrekening geen aparte rekening, maar onderdeel van je 'normale' rekening. Om je spaarrekening goed in je boekhouding te verwerken zijn er twee mogelijkheden:

1. Via Instellingen > Categorieën kun je een extra categorie onder 'vlottende activa' toevoegen voor de spaarrekening. Deze categorie kun je bijvoorbeeld de naam 'Spaarrekening' geven. Als je op je betaalrekening een transactie hebt die te maken heeft met de spaarrekening, kun je de transactie op deze categorie boeken. Zo wordt het saldo van de spaarrekening dat op de balans weergegeven wordt, automatisch bijgewerkt.
  2. Een andere manier is dat je via Instellingen > Bank een rekening toevoegt voor de spaarrekening. Dit kan alleen geen bankrekening zijn, omdat de bankrekening een uniek IBAN moet hebben. Bij het toevoegen van de rekening zou je voor 'kasboek' kunnen kiezen en het 'kasboek' dan een naam vergelijkbaar aan 'Spaarrekening' kunnen geven. Op het tabblad Bank kun je vervolgens de transacties van de spaarrekening handmatig toevoegen. Klik hiervoor op 'Toevoegen' en dan op 'handmatig transacties toevoegen'. Bij een overboeking tussen twee van je eigen rekeningen, kun je de afschrijving op de ene rekening en de bijschrijving op de andere rekening beiden onder de categorie 'Kruisposten' boeken. Met deze werkwijze wordt het saldo van de spaarrekening op de balans goed bijgewerkt en worden de transacties van de spaarrekening ook in het kasstroomoverzicht verwerkt. Het verwerken van de transacties op deze wijze tellen wel mee in het limiet van de te verwerken banktransacties.