Spaarrekening van Knab in boekhouding verwerken


Bij Knab is je spaarrekening geen aparte rekening, maar onderdeel van je 'normale' rekening. Om je spaarrekening goed in je boekhouding te verwerken kun je deze koppelen: Via de bankkoppeling krijgt je spaarrekening een eigen 'intern' IBAN waarmee de rekening in je administratie verwerkt kan worden.

De transacties van je spaarrekening komen via de bankkoppeling automatisch in je administratie in Moneybird. Bij een overboeking tussen je betaal- en spaarrekening krijg je dan twee transacties in Moneybird. Een afschrijving van de ene rekening en een bijschrijving voor de andere rekening. Deze twee transacties kun je dan op de categorie 'kruisposten' boeken.

Je kunt een koppeling maken door via Instellingen > Bank de stappen te volgen. Wil je de rekening niet koppelen, dan zijn er twee andere opties:  

  1. Via Instellingen > Categorieën kun je een extra categorie onder 'vlottende activa' toevoegen voor de spaarrekening. Deze categorie kun je bijvoorbeeld de naam 'Spaarrekening' geven. Als je op je betaalrekening een transactie hebt die te maken heeft met de spaarrekening, kun je de transactie op deze categorie boeken. Zo wordt het saldo van de spaarrekening dat op de balans weergegeven wordt, automatisch bijgewerkt.
  2. Een andere manier is dat je via Instellingen > Bank een rekening toevoegt voor de spaarrekening. Dit kan alleen geen bankrekening zijn, omdat de bankrekening een uniek IBAN moet hebben. Bij het toevoegen van de rekening zou je voor 'Kasboek' kunnen kiezen en het 'Kasboek' dan een naam vergelijkbaar aan 'Spaarrekening' kunnen geven. Op het tabblad Bank kun je vervolgens de transacties van de spaarrekening handmatig toevoegen. Klik hiervoor op 'Toevoegen' en dan op 'Handmatig transacties toevoegen'. Bij een overboeking tussen twee van je eigen rekeningen, kun je de afschrijving op de ene rekening en de bijschrijving op de andere rekening beiden onder de categorie 'Kruisposten' boeken. Met deze werkwijze wordt het saldo van de spaarrekening op de balans goed bijgewerkt en worden de transacties van de spaarrekening ook in het kasstroomoverzicht verwerkt.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren