Spaarrekening van Knab in boekhouding verwerken

Bij Knab is je spaarrekening geen aparte rekening, maar onderdeel van je 'normale' rekening. Om je spaarrekening goed in je boekhouding te verwerken zijn er drie mogelijkheden.

Koppelen via Ponto

Via Instellingen > Bank > Toevoegen > Koppel een andere bank koppel je je spaarrekening via Ponto. Er wordt dan een aparte rekening aangemaakt. De transacties worden elke dag automatisch aan je administratie toegevoegd.
Knab via Ponto koppelen.

Als er een bedrag van je bankrekening wordt afgeschreven, is dit een bijschrijving op je spaarrekening. En andersom als je een uitbetaling van spaarrekening op je bankrekening hebt gehad, is dit een afschrijving op je bankrekening. De banktransactie en de transactie op de spaarrekening boek je beiden op de categorie 'Kruisposten'.

Handmatig een rekening toevoegen

Je kunt een aparte rekening aanmaken via Instellingen > Bank > Toevoegen > Rekening zonder koppeling toevoegen.

Rekening zonder koppeling toevoegen

Op het tabblad Bank kun je vervolgens de transacties van de spaarrekening handmatig toevoegen. Klik hiervoor op 'Toevoegen' en dan op 'handmatig transacties toevoegen'. Bij een overboeking tussen twee van je eigen rekeningen, kun je de afschrijving op de ene rekening en de bijschrijving op de andere rekening beiden onder de categorie 'Kruisposten' boeken. Met deze werkwijze wordt het saldo van de spaarrekening op de balans goed bijgewerkt en worden de transacties van de spaarrekening ook in het kasstroomoverzicht verwerkt. Het verwerken van de transacties op deze wijze tellen wel mee in het limiet van de te verwerken banktransacties.

Vlottende activa

Via Instellingen > Categorieën kun je een extra categorie onder 'vlottende activa' toevoegen voor de spaarrekening. Deze categorie kun je bijvoorbeeld de naam 'Spaarrekening' geven. Als je op je betaalrekening een transactie hebt die te maken heeft met de spaarrekening, kun je de transactie op deze categorie boeken. Zo wordt het saldo van de spaarrekening dat op de balans weergegeven wordt, automatisch bijgewerkt.