Balans


De balans geeft een overzicht van je bezittingen en schulden weer. Moneybird berekent je balans automatisch aan de hand van alle boekingen, zoals facturen en banktransacties, die je toevoegt in je administratie. Je bekijkt de balans via het tabblad Rapporten. Klik je op een regel van de balans, dan open je een nieuw rapport met een specificatie van het bedrag. Zo kun je terugvinden welke boekingen hebben geleid tot het bedrag op de balans in je boekhouding.

Via het filter bovenaan de pagina kun je kiezen voor welke periode je de balans wilt bekijken. Je krijgt de cijfers van de laatste dag van de geselecteerde periode. Je kunt ook periodes met elkaar vergelijken. Wil je bijvoorbeeld de balans van eind vorig jaar vergelijken met eind van dit jaar? Selecteer dan het vorige jaar en kies voor 'Jaar' bij 'Vergelijk periodes'.

Vergelijk periodes in de balans

Opbouw balans

De balans bestaat uit twee kolommen: debet aan de linkerkant en credit aan de rechterkant. Aan de debetkant vind je je bezittingen terug, aan de creditkant je schulden. Onderaan beide kolommen vind je de totalen. Het totaal van de bedragen aan de debetkant is altijd gelijk aan het totaal van de bedragen aan de creditkant, zodat de balans in balans is.

Balans klopt niet

Klopt een bedrag niet? Dan kun je er op klikken om de specificatie te bekijken. Zie je in de specificatie een boeking die niet klopt, dan kun je doorklikken naar de betreffende boeking om deze aan te passen.

Je kunt de balans niet in zijn geheel resetten, alle boekingen in je administratie tellen altijd mee. Heb je in het verleden je administratie niet volledig bijgehouden in Moneybird en is je balans daardoor niet juist, dan kun je een correctieboeking maken. Als je na de correctieboeking wel alles bijhoudt in Moneybird, wordt je balans vanaf de correctie weer goed bijgewerkt.

Werkkapitaal

Op de overzichtspagina van de rapporten vind je bij de balans een berekening van je werkkapitaal. Het werkkapitaal laat zien hoeveel geld je op dit moment te besteden hebt. Het werkkapitaal bestaat uit een aantal onderdelen die terug te vinden zijn op de balans:

  • Je banksaldo, dit vind je op je balans terug bij 'Financiële rekeningen.'
  • Plus de bedragen die je op korte termijn gaat ontvangen. Dit zijn alle bedragen die op je balans onder 'Vlottende activa' staan (behalve 'Financiële rekeningen'). Hier hoort onder andere het bedrag van debiteuren bij (het bedrag dat je klanten nog aan jou moeten betalen). Maar ook andere bedragen die je nog gaat ontvangen, zoals een btw-teruggave van de Belastingdienst.
  • Minus de bedragen die je op korte termijn moet betalen. Dit zijn alle bedragen die op je balans onder Kort Vreemd Vermogen staan (behalve 'Financiële rekeningen'). Zoals bijvoorbeeld crediteuren die je nog moet betalen en btw die je nog moet afdragen aan de Belastingdienst.

Lijkt het werkkapitaal niet te kloppen? Dan klopt je balans waarschijnlijk ook niet en kun je het beste de bedragen via de balans controleren. Als je bijvoorbeeld te rubriceren (ontvangen) betalingen op je balans hebt staan, geeft dat een vertekend beeld van je werkkapitaal.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren