Koersverschil bij facturen met een vreemde valuta

Bij het aanmaken van een verkoopfactuur of het invoeren van een inkoopfactuur, kun je bij de factuurregels aangeven in welke valuta de bedragen zijn. Hierbij zijn alle valuta beschikbaar.

Selecteer valuta bij de factuur

Maak je vaak verkoopfacturen met een bepaalde valuta? Dan kun je via Instellingen > Workflows de gewenste valuta in de factuurworkflow opslaan. Bij het maken van een nieuwe factuur wordt automatisch de opgeslagen valuta geselecteerd.

Hoe registreer je de betaling bij een factuur met een vreemde valuta?

Wanneer je bij het verwerken van je banktransacties een factuur met een vreemde valuta selecteert, krijg je aan de rechterkant twee velden voor het bedrag te zien. Je kunt het bedrag dat je hebt betaald in euro’s en het bedrag in de valuta van de factuur invullen.

Factuur koppelen aan banktransactie

Moneybird vergelijkt het bedrag met de vreemde valuta met het totaalbedrag van de factuur. Komen de bedragen overeen, dan krijgt de factuur de status ‘betaald’.

Met het bedrag in euro’s berekent Moneybird of er een koersverschil is.

Bij deelbetalingen wordt bij de eerste transactie voor het vreemde valuta bedrag het volledige openstaande bedrag van de factuur ingevuld. Je kunt hier zelf het vreemde valuta bedrag aanpassen naar het deel dat is betaald. Moneybird kan dit niet automatisch berekenen; we weten namelijk niet welke koers er is gebruikt bij de transactie.

Als je uiteindelijk twee (of meer) transacties koppelt en de factuur is daarmee volledig betaald, moeten de twee vreemde valuta bedragen overeenkomen met het totaalbedrag van de factuur. Hiermee krijgt de factuur dan de status ‘Betaald’.

Is de factuur in delen betaald? Lees dan in het artikel Meerdere betalingen voor één factuur waar je op kunt letten bij het registreren van de betaling.

Hoe berekent Moneybird het koersverschil?

Het bedrag in vreemde valuta dat je op de factuur invoert wordt met behulp van de dagkoers van de factuurdatum omgerekend naar euro’s. Hiervoor wordt de koers van Open Exchange Rates gebruikt. Bij het registreren van de betaling geef je zelf het bedrag in euro’s aan.

Als er een verschil is tussen de twee bedragen in euro’s, dan is er een koersverschil bij de factuur. Je ziet het koersverschil terug in de factuurhistorie rechts van de factuur.

Koersverschil bij inkoopfactuur

Hoe wordt het koersverschil in je boekhouding verwerkt?

Het koersverschil wordt automatisch in de resultatenrekening geboekt op de categorie ‘Koersverschillen’. Je kunt in de resultatenrekeningen op de categorie klikken, je krijgt dan een specificatie van het bedrag. In de specificatie zie je bij welke facturen een koersverschil is geboekt. Je kunt vanuit de specificatie doorklikken naar de facturen om de precieze details te zien.

Het koersverschil wordt meegenomen in de berekening van het nettoresultaat van je bedrijf.

Kan ik ook een bankrekening met een andere valuta in Moneybird toevoegen?

Heb je een bankrekening met een andere valuta, dan hoort deze ook bij je boekhouding. Het is belangrijk om te weten dat je in Moneybird alleen banktransacties kunt toevoegen met de basisvaluta van je boekhouding. De basisvaluta is de valuta van de bedragen in de rapporten. Moneybird is helaas niet geschikt voor je boekhouding als je een bankrekening in een andere valuta hebt.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren