Factuurregels invullen

Met de factuurregels vermeld je wat je aan de klant hebt geleverd. Daarnaast geef je een aantal zaken aan die belangrijk zijn voor jouw boekhouding. Denk hierbij aan de omzetcategorie en het project.

Factuurregels invullen

We zullen alle mogelijke instellingen langsgaan, van boven naar beneden, van links naar rechts.

Bedrag in

Met ‘Bedrag in’ geef je aan wat de valuta van de factuur is. In Moneybird zijn alle reguliere valuta beschikbaar. In de workflow stel je in welke valuta je standaard wilt gebruiken. Via ‘Bedrag in’ kun je de valuta per factuur aanpassen.

Maak je facturen in een andere valuta? Dan houdt Moneybird automatisch bij of er koersverschillen zijn.

Exclusief/inclusief btw

Met de knoppen ‘exclusief btw’ en ‘inclusief btw’ geef je aan of de bedragen die je op de factuurregels invult, exclusief of inclusief btw zijn. De berekening van het totaalbedrag verandert hierdoor.

Kies je voor ‘exclusief btw’? Dan wordt de btw opgeteld bij het bedrag dat je invult om tot het totaalbedrag te komen. Vul je € 100 in als bedrag en is het btw-tarief 21%? Dan wordt het totaalbedrag van de factuur € 121.

Kies je voor ‘inclusief btw’? Dan wordt het bedrag dat je invult gesplitst in het bedrag exclusief btw en het btw-bedrag. Het totaalbedrag blijft het bedrag dat je invult. Vul je € 100 in als bedrag en is het btw-tarief 21%? Dan wordt het bedrag exclusief btw (je omzet) € 82,64, er wordt € 17,36 btw berekend en het totaalbedrag van de factuur blijft € 100.

De factuurregel

Op de factuurregel geef je aan wat je hebt geleverd aan je klant. Meer informatie over de velden die bij de factuurregel beschikbaar zijn lees je in het artikel Details per factuurregel.

Heb je verschillende producten en/of diensten aan je klant geleverd? Voeg dan met de knop + Regel toevoegen een extra factuurregel toe. Op de nieuwe factuurregel zijn dezelfde velden beschikbaar. Om het je makkelijker te maken, neemt Moneybird de periode, het btw-tarief, de categorie en het project over van de vorige regel. Uiteraard kun je deze instellingen wel per factuurregel aanpassen.

Het is ook mogelijk om een regel met alleen tekst te maken, bijvoorbeeld als tussenkopje in een lange factuur. Maak het veld voor het aantal leeg, typ een omschrijving en vul 0 in bij het bedrag. Wil je een lege (wit)regel tussen je factuurregels zetten, dan voeg je als omschrijving de code <br> toe.

Je kunt de teksten van facturen en offertes opmaken door speciale tekens om je tekst te plaatsen. Om tekst dikgedrukt te maken, kun je een sterretje ( * ) voor en achter de tekst zetten. Voor schuingedrukte tekst, gebruik je underscores ( _ ). Voor onderstreepte tekst plus-tekens ( + ). Voor kleinere letters ( ^ ).

Als je meerdere regels hebt toegevoegd, kun je de volgorde van de regels eenvoudig aanpassen. Klik op het pijltje aan de linkerkant, houd dit vast en sleep de regel naar de plaats die je wilt.

Product

Wanneer je regelmatig dezelfde producten of diensten levert, is het handig om producten aan te maken in Moneybird. Als je op een factuurregel een omschrijving typt die overeenkomt met een opgeslagen product, kun je het product selecteren. En via de knop Product onder de factuurregels blader je door je producten. Als je één of meerdere producten selecteert, voeg je ze eenvoudig toe aan je factuur.

Korting

Wil je je klant korting geven? Gebruik dan de knop Korting. Je krijgt dan twee opties:

  1. Kortingsregel toevoegen: Gaat de korting over één product of geef je een vast bedrag korting? Dan kun je deze optie gebruiken. Je krijgt een nieuwe factuurregel met alvast een negatief aantal. Je vult de kortingsregel verder in op dezelfde manier als een gewone factuurregel. Als het totaal van de regel negatief is, wordt het totaalbedrag van de factuur lager. Je klant hoeft dan minder te betalen.

  2. Korting over totaalbedrag: Geef je je klant een percentage korting over het totaalbedrag van de factuur? Dan is deze optie geschikt voor je. Je vult in welk percentage korting (tussen 0% en 100%) en Moneybird rekent de korting automatisch uit. De korting wordt op de factuur gezet, zodat je klant ook ziet dat je korting hebt gegeven.

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren