Factuurregels


In één of meer factuurregels omschrijf je welke diensten of producten je levert. Per regel vul je in Moneybird de volgende onderdelen in:

 • Omschrijving van je product of dienst
 • Het aantal producten of diensten
 • Het bedrag
 • Het btw-tarief
 • Selecteer een omzetcategorie waarmee je op de resultatenrekening terug kunt vinden waar je omzet vandaan komt. Wanneer je geen omzetcategorie selecteert, wordt alle omzet geboekt op de categorie 'Ongecategoriseerde inkomsten'.
 • Het is ook mogelijk om een project te selecteren. 
 • Als je je omzet wilt boeken op een bepaalde periode, kun je een periode of datum toevoegen

Factuurregels invullen


Bedrag in

Met ‘Bedrag in’ geef je aan wat de valuta van de factuur is. In Moneybird zijn alle reguliere valuta beschikbaar. In de workflow stel je in welke valuta je standaard wilt gebruiken. Via ‘Bedrag in’ kun je de valuta per factuur aanpassen.

Maak je facturen in een andere valuta? Dan houdt Moneybird automatisch bij of er koersverschillen zijn.

Exclusief/inclusief btw

Met de knoppen ‘exclusief btw’ en ‘inclusief btw’ geef je aan of de bedragen die je op de factuurregels invult, exclusief of inclusief btw zijn. De berekening van het totaalbedrag verandert hierdoor. 

 • Bij ‘exclusief btw’ wordt de btw opgeteld bij het bedrag dat je invult om tot het totaalbedrag te komen. Vul je € 100 in als bedrag en is het btw-tarief 21%? Dan wordt het totaalbedrag van de factuur € 121.
 • Bij ‘inclusief btw’ wordt het bedrag dat je invult gesplitst in het bedrag exclusief btw en het btw-bedrag. Het totaalbedrag blijft het bedrag dat je invult. Vul je € 100 in als bedrag en is het btw-tarief 21%? Dan wordt het bedrag exclusief btw (je omzet) € 82,64, er wordt € 17,36 btw berekend en het totaalbedrag van de factuur blijft € 100.

De factuurregel

Op de factuurregel geef je aan wat je hebt geleverd aan je klant. Meer informatie over de velden die bij de factuurregel beschikbaar zijn lees je in het artikel Details per factuurregel.

 • Bij verschillend producten en/of diensten op één factuur voeg je via + Regel toevoegen een extra factuurregel toe. Op de nieuwe factuurregel zijn dezelfde velden beschikbaar. 
 • Het is ook mogelijk om een regel met alleen tekst te maken, bijvoorbeeld als tussenkopje in een lange factuur. Maak het veld voor het aantal leeg, typ een omschrijving en vul 0 in bij het bedrag. Wil je een lege (wit)regel tussen je factuurregels zetten, dan voeg je als omschrijving de code <br> toe.
 • Maak de tekst van facturen en offertes op door speciale tekens om je tekst te plaatsen. Voor dikgedrukt zet je een sterretje ( * ) voor en achter de tekst zetten. Voor schuingedrukte gebruik je underscores ( _ ). Voor onderstreepte plus-tekens ( + ). En voor kleinere letters ( ^ ).
 • Als je meerdere regels hebt toegevoegd, kun je de volgorde van de regels eenvoudig aanpassen. Klik op het pijltje aan de linkerkant, houd dit vast en sleep de regel naar de plaats die je wilt.

Product

Wanneer je regelmatig dezelfde producten of diensten levert, is het handig om producten aan te maken in Moneybird. Als je op een factuurregel een omschrijving typt die overeenkomt met een opgeslagen product, kun je het product selecteren. En via de knop Product onder de factuurregels blader je door je producten. Als je één of meerdere producten selecteert, voeg je ze eenvoudig toe aan je factuur.

Korting

Wil je je klant korting geven? Gebruik dan de knop Korting. Je krijgt dan twee opties: of je geeft korting over één of meer regels je geeft korting over het totaal bedrag. 

Was dit artikel nuttig?

Dat is fantastisch!

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Sorry dat we u niet konden helpen

Hartelijk dank voor uw beoordeling

Laat ons weten hoe we dit artikel kunnen verbeteren!

Selecteer tenminste een van de redenen
CAPTCHA-verificatie is vereist.

Feedback verzonden

We stellen uw moeite op prijs en zullen proberen het artikel te verbeteren